top of page

Dugós a bor? – visszacserélhetem?

Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy mi történik akkor ha egy bor dugós és visszacserélhető – e ebben az esetben.

A dugós – vagy muffton ahogy szoktuk még említeni, szerencsére már nem gyakran fordul elő. Az egyre változó és fejlődő technológia, jobb minőségellenőrzés és a csavarzáras kupakok, üvegdugók nagyban minimalizálták a hibás borok kialakulását.

Az úgynevezett parafa, dúgós ízt egy triklór-anizol (TCA) nevű anyag váltja ki, amely többek között a természetes dugókban is megtalálhatóak. A következőképpen állapíthatjuk meg, hogy a bor dugós -e:

→ A bor erős dohos nedves kartonszagú olyan, mintha egy nedves pincében lennénk

→ A bor unalmasnak tűnik. A dohos szag teljesen elfedi a bor aromáit ezáltal nagyon kellemetlenné válik a bor kóstolása is.

→ A bornak kellemetlen penész illata van.

Tipp: Bebizonyosodott, hogy a dugós szag fokozódik, ha a bort szódával öntjük fel.

Van jogom a kártérítésre?

A dugós bor anyagi hiba. Az eladónak, így a borásznak vagy borkereskedőnek garanciális kötelessége van. A vevőnek joga van ahhoz, hogy a bort kicseréltesse vagy alacsonyabb áron hozzájusson az adott borhoz.

Nagyon régi évjáratú boroknál vagy múzeális értekű boroknál már nehezen kivitelezhető.

Mit csináljak a borral?

Ha a bort egy pincénél vásároltad érdemes visszamenni és megkérni a borászt, hogy kóstolja meg és ha ő is úgy találja, hogy a bor valóban hibás akkor ebben az esetben szinte biztos, hogy azonnal ad egy másik palackkal. Természetesen nem kell a borász fejét leordítani ilyen esetben, hanem csak szépen finoman, udvariasan elmondani a véleményünket.

Online borrendelés esetén ez már nehezebb feladat, de érdemes ott is felvenni a kapcsolatot az ott dolgozókkal, ügyfélszolgálattal és biztosan fognak tudni segíteni.

Remélem hasznos volt a cikk, ha bármilyen kérdésed van csak írd meg!

Hausel Dóra Èva
ausel Dóra Èva

Egy kalandvágyó világutazó, kicsit önfejű, de abszolút izzig-vérrig borász Tállyáról a Tokaji borvidékről. Minden héten új cikk itt a blogon! @aszutokaji

További cikkek

  1. Instagram

  2. Facebook

  3. YouTube

#borhibák #dévabor #dugosbor #tokaji

0 views0 comments