top of page

Pezsgők bűvöletében: Taittinger Prestige Rosé

intenzív kifinomultság Taittinger Prestige Rosé
Champagne pezsgők kóstolásaim során, egy igazán különleges tétellel ismerkedhettem meg. Ez pedig nem más, mint a Zaittinger Prestige Rosé brut. 

-> Tanulj a borokról podcast sorozatomban, szintén mesélek a Champagne pezsgőkről, érdemes meghallgatnod őket:
Kóstoltam már rengeteg pezsgőt, és minden egyes alkalommal arra jutok, hogy még mindig nem tudok eleget róluk. Folyamatosan motoszkál bennem ez az érzés, vajon mi lehet ez a mérhetetlen vágy és kíváncsiság a pezsgők iránt?, - a technológia?, esetleg a benne lévő bubik, melyek átjárják az ember ízlelőbimbóit?, vagy azaz érzés, hogy ez valami igazán luxus, valami igazán egyedülálló, amit csak akkor érez az ember, amikor belekortyol?


Nem tudom,...de imádom a pezsgőket, és elhatároztam, még többet akarok róluk tudni. Így hát, Champagne pezsgő sorozatom első szereplője, a Tattinger Prestige Rosé Brut.


Taittinger, egy híres francia pezsgőtermelő család. A birtok élén jelenleg Vitalie Taittinger áll, aki Pierre-Emmanuel Taittinger (született 1953) és lánya, a Banque de France tanácsadó bizottságának tagja. Szerteágazó birtokai közé tartozik a Champagne Taittinger, a Société du Louvre és a Concorde Hotels, amelyek zászlóshajója a híres Hotel de Crillon a párizsi Place de la Concorde-on, valamint a Loire-völgyi bortermelő cég, a Bouvet-Ladubay-nak.


Az 1734-ben alapított Taittinger Champagne ház Reimsben található. A pezsgőpincészet zászló pezsgője a Comtes de Champagne (100% Chardonnay-ból) és Comtes de Champagne Rosé (70% Pinot noir és 30% Chardonnay)- ból készül.Amit most kóstoltam, az egy Prestige brut, amely egy igazán kifonomult nemes elleganciával megfűszerezett, pezsgő. Taittinger Prestige Rosé azonnal kiemelkedik intenzív, - titka abban rejlik, hogy nem más, mint egy házasítás, amelynek előállítása bonyolultabb és költségesebb.

A legjobb Pinot Noir-ból készül, (15%) -ban) a Montagne de Reims-ből és a Les Riceys-ből. Egy cuvée amely színét összetéveszthetetlenül ez a fajta adja. A házasítás nagyobbik felét Chardonnay alkotja (30%)-ban, amely alátámasztja Taittinger jellegzetes stílusát.


Amikor kitöltöttem, nagyon felhabzott, arra gondoltam, biztosan durva lesz, de mikor belekortyoltam, nagyon kellemes, gyümölcsös, egyáltalán nem szúrós ízérzetet adott.

Jelenlegi ára: 28.000-35.000 között mozog.


-> Piccante Delicatesse

-> MR. Alkohol

23 views0 comments

Recent Posts

See All