top of page

Varázslatos Somló – úti beszámolóm a Nagy-Somlói borvidékről

Egyik nagy álmom vált azzal valóra, hogy végre eljutottam a Nagy-Somlói borvidékre. Régóta terveztem ezt az utazást és már alig vártam, hogy beleáshassam magam ebbe régióba. Bár nem sikerült mindent töviről hegyére megnéznem, d egy kis ízelítőt azért kaptam. Erről írok most ebben a cikkben.

A röviden csak Somlónak emlegetett borvidék hivatalosan a Nagy-Somlói névre hallgat, A Bakony és a Kisalföld találkozásánál alig 600 hektárnyi területével ez a legkisebb borvidékünk de a legnagyobb múlttal rendelkező is egyben. A Balatontól északra fekvő hegy a Somló hegy amely kicsit elkülönül a másik kettőtől Sár-hegytől és a Kis Somlótól.

Egy kis történelem..

Nem mehetünk tovább történelmi háttér nélkül sem, hiszen itt már a római birodalom idején is zajlott a szőlőtermesztés. I. Szent István király által alakult meg Tornán a Benedek Rendi Apácazárda, amihez szőlőterület is tartozott. Az itt termő szőlőültetvények annyira híresek és értékesek voltak, hogy a 14. században törtvény szabályozta azt, hogy a szőlősgazda csak és kizárólag családtagjának adhatta át a területet és szigorú szabályozások vonatkoztak a szüret időpontjára is.

Aztán a filoxéra vész után sokan arra kényszerültek, hogy feladják álmaikat bérmunkásnak mentek és sokan saját szőlőjüket is kivágatták.

#somló #somlóiborvidék

0 views0 comments